Blåbärspajen från barndomen

Blåbärspaj (egentligen mer kaka än paj)

Ingredienser

  • 100 g  smör
  • 2,5 dl strösocker
  • 4 ägg
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 msk citronsaft
  • 5 dl färska blåbär från moster Neas stuga (funkar även från Lilla Krokek)
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 tsk vaniljsocker
  • servera med lättvispad grädde enligt traditionen, men funkar som alltid med obegränsad mängd vaniljsås.

Gör så här

Sätt ugnen på 175 grader.

Smält 100 g smör. Rör ihop smöret med 1,5 dl strösocker – rör det poröst.
Tillsätt 2 ägg, 2 dl vetemjöl och 1 msk citronsaft – blanda väl.

Bred ut det jämnt i en smord, ungsfast form, upp mot kanterna om du kan…

Häll 5 dl färska blåbär i formen över smeten. Strö över 1 dl strösocker.
Vispa 2 dl vispgrädde till skum (grädde).
Blanda 2 ägg och 1 tsk vaniljsocker, och blanda ut detta med grädden.
Häll gräddblandningen över bären.

Grädda i ca 35 minuter.

Servera ljummen med lättvispad grädde (eller en jävla massa vaniljsås).

DÖ AV LYCKA.

Tack Björn för att du som liten dokumenterade detta recept så gott du kunde.

1 comment for “Blåbärspajen från barndomen

  1. Björn
    8 mars, 2012 at 22:05

    Hej bror!
    Jag gillar din blogg fett.
    Hoppas hela bloggosfären (heter det så?) testar pajen/kakan och sprider blåbärsevangeliet…
    /din nye trogne läsare aka Björn aka brorsan

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *