Bageri

Citronpaj med maräng


Ingredienser pajbotten

  • 3,75 dl vetemjöl
  • 2 krm salt
  • 2 krm bakpulver
  • 100 g margarin
  • 1 dl vatten

Ingredienser maräng

  • 3 äggvitor
  • 6 msk strösocker

Fyllning

  • 2,5 dl strösocker
  • 0,75 dl potatismjöl
  • 3 msk vetemjöl
  • 0,5 tsk salt
  • 3,75 dl kokande vatten
  • 3 äggulor
  • 2/3 dl citronjuice
  • Ev. citronskal, EJ det vita av skalet!

Gör så här

Pajbotten: Ugn 200 grader. Rör ihop vetemjöl, salt och bakpulver. Smält ihop margarin och 1 dl vatten i en kastrull. Blanda i de torra ingredienserna till en deg. Tillsätt ev mer vatten för bra konsistens. Kavla ut degen och lägg i en pajform. Nagga kanterna. Grädda 10-12 minuter, 200 grader.

Fyllning: Riv citron och pressa fram juicen. Vispa äggula lätt. Blanda socker, potatismjöl, vetemjöl och salt i en kastrull. Tillsätt kokande vatten, koka på LÅG VÄRME under OMRÖRNING tills den blir seg. Tag av kastrullen och tillsätt äggulor. Värm åter upp och rör hela tiden, ca 2 minuter.

Tag bort från plattan, tillsätt citronsaft och skal.

Låt allt svalna, botten och fyllningen.

Lägg nu fyllningen i pajen/formen. Vispa äggvitor till hårt skum, tillsätt socker försiktigt. Bred ut detta över fyllningen och grädda skiten 200 grader tills fin färg. Tag ut och låt svalna. Klart.