Fisk

Fine færske fiskefrikadeller

Minne från Skagen, att äta med remolade, guacemole, rågbröd, koriander och en Tuborg.


Ingredienser

  • 1 kg fisk (torsk, eventuellt nån andel lax)
  • Ca 2 dl strøbrød
  • Ca 2 msk potatismjöl eller 4 msk vetemjöl
  • 2 morötter
  • Liten kålrot, ca 100 g
  • 1 rödlök
  • Ca 2 dl grädde
  • 1 bunt dill
  • 4 ägg
  • Smør och olja till stekning
  • Tillbehör: Remouladsås, Tuborg, gött bröd att servera frikadellerna på, ev koriander.
  • Salt & peppar (ev. citronpeppar) och lite timjan.

Gör så här

Hacka fisken i matberedare till jämn och fin färs. Eventuellt hacka med kniv och sen stavmixer med vassa blad.

Om du har en rejäl matberedare hacka lök, morot, kålrot, dill. Blanda sen med fiskröran.

Alternativt finhacka rödlöken och riv morötterna och kålroten fint. Hacka dill/timjan och ner med den i smeten.

Blanda alla ingredienser till fisksmeten (fiskfärs, ägg, grädde, mjöl, ströbröd, lök- och rotfruktshacket, dill/timjan, salt och peppar.

Låt dra minst 15 minuter så ströbrödet får suga upp sig.

Rör runt lite till och stek på låg till medelhög värme i mycket smör och rikligt med olja så frikadellerna simmar runt enkelt i pannan. Låt de bli fasta innan du vänder dem så håller de ihop bättre. Men de måste samtidigt få din färg! Känn dig fram. Klicka förslagsvis smeten direkt i pannan, inte för tjocka.

Glöm inte ösa dem med smörsky ett par gånger per sida.