Frikadeller med tomatsås

Ingredienser

Frikadeller

  • 500 g fläskfärs
  • 100-120 gram bacon
  • 1 ägg
  • 1 dl parmesanost
  • 1-2 msk kapris
  • 0,5 dl bladpersilja
  • 2 klyftor finriven vitlök
  • 1 citron (endast skalet)
  • salt och peppar (svart- eller grönpeppar)

Tomatsås

  • 2 burkar tomat på burk (gärna små tomater, eller blandade sorter)
  • 1 schalottenlök
  • 4-5 klyftor vitlök
  • 1 dl vitt vin
  • 0,5-1 dl vispgrädde, eller ännu mer!
  • salt, peppar, råsocker (här passar grönpeppar bra!)
  • 2 pruttar tomatpurè
  • Glöm inte tagliatelle!

Gör så här

 

Tomatsås

Fräs hackad schalottenlök och pressad vitlök i din favoritgryta. Häll över vin, tomater och grädden. Dela tomaterna i grytan tills du blir nöjd. Några hela körsbärstomater är bara trevligt.
Krydda med salt, peppar och några teskedar råsocker och tomatpuré.
Egentligen ska riktig italiensk tomatsås koka i minst 2 timmar, men du ska framför allt vara nöjd med smaken.

Frikadeller

Hacka bladpersilja och kapris fint. Riv eller pressa vitlöken, och riv skalet av citronen (undvik få med det vita, det blir beskt). Riv parmesan fint. Finstrimla bacon och stek knaprigt.

Blanda ägg, kapris, bladpersilja, vitlök, citronskal, parmesan och bacon. Krydda färsen med salt och peppar och blanda väl med röran du nyss gjort. Forma till valnötsstora köttbullar. Detta kan du göra dagen innan om du vill, men ta fram köttbullarna ur kylen en stund innan de ska ner i grytan.

Ta fram köttbullarna (rumstempererade), och koka dem i 30 minuter i tomatsåsen.

 

Servera med nykokt pasta och riven parmesan!

 

1 comment for “Frikadeller med tomatsås

  1. Christian
    20 januari, 2012 at 00:32

    Den här rätten är alldeles underbar! Delizioso! Eccellente! Bravo!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *