Hummersoppa med rotselleripuré & pilgrimsmussla

Ingredienser

Pilgrimsmusslor, eller kammusslor. 1/person

Fond

  • 1 hummer (fryst eller färsk)
  • 2 gul lök
  • 1 fänkål
  • 1 stor morot
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2-3 msk tomatpuré
  • några persiljekvistar
  • 5 vitpepparkorn

Till soppan

  • 3 dl grädde (40%!)
  • salt o peppar
  • Ev. lite chillipulver eller hummerfond

Rotselleripuré

  • 0,5rotselleri
  • 1-2 dl grädde
  • sal t& peppar
  • lite efter smaktryffelolja

Gör så här

Steg 1, fond
Dela hummern och ta ut köttet från stjärten och klorna. Spara köttet i det lag som hummern låg i, och lägg åt sidan, gärna rumstempererat om det inte dröjer för länge innan det blir dags att äta. Dela hummerskalet i några bitar och lägg i en ugnsfast form med lite olja i botten. Skala och skär lök, morot och fänkål i bitar. Lägg i formen tillsammans med hummerskalen. Lägg även i ett par persiljekvistar och vitlöksklyftorna. Kladda ut en sträng tomatpuré över grönsakerna och rosta allt i ugnen på 225 grader.
När det blivit lite rostat så häll över en skvätt vitt vin för att frigöra smakerna. Häll över precis allting ur formen till en kastrull och häll på ca 5 dl vatten. Vattnet ska täcka allt. Lägg i 5 vitpepparkorn och låt sjuda i ca 40 minuter. Häll på mer vätska om det behövs. Därefter sila fonden, och häll ner i en ren kastrull och reducera lite till, för att få en kraftigare smak. Klart!

Steg 2, soppan
Värm upp fonden och häll i grädde (börja med 1dl). Smaka av med salt, peppar och ev. mer grädde. Om det behövs så tillsätt lite färdig hummerfond, men var tänk på att det är ganska salt. Alternativt hetta till det med mycket lite chillipulver. Tillsätt dessutom gärna en skvätt cognac, och ev Maizena för att binda ihop soppan lite

Steg 3, rotselleripuré
Skala och skär rotsellerin i mindre bitar, lägg i kastrull och häll på grädde så att det täcker. Koka tills rotsellerin är mjuk. Ta upp rotsellerin med så lite vätska som möjligt och mixa till en puré. Tillsätt grädde från koket om det behövs. Smaka av med salt och lite peppar och ev tryffelolja. Testa med nån droppe först.

Steg 4, musslorna
Det sista i processen blir att steka pilgrimsmusslan på ganska hög värme i smör. Ge den lite färg på båda sidorna tills den börja ”spricka” lite.

Att servera
Arrangera lite läckert i djup, uppvärmd tallrik. En stor klick/sprits puré i botten och toppa med pilgrimsmusslan och köttet från hummern. Ev lite färska timjan på toppen.
Duka fram och häll upp soppan bredvid puré-klicken, så ser det väldigt lyxigt ut!

 

Källa: Tack Christopher!

 

Post navigation

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *