Asiatiskt Sås

Jordnötssås

Mammas gamla recept!


Ingredienser

  • 2 msk olja
  • 3 vitlöksklyftor
  • ca 2 msk röd currypasta
  • ca 2 dl kokosmjölk, plus lite till
  • 3 dl plus lite till, hönsbuljong (t.ex. vatten + fond eller tärning)
  • 1 tsk salt
  • 1 msk socker
  • 1 msk citronsaft
  • 1,5 dl rostade finhackade jordnötter (kör i mixer)
  • ca 5 msk jordnötssmör
  • 4 msk ströbröd

Gör så här

Finhacka vitlöksklyftorna. Fräs dem mjuka i olja utan att bryna dem.

Rör ut currypastan i kokosmjölken och buljongen och häll i pannan tillsammans med vitlöken. Koka upp under omrörning och smaksätt med salt, socker och citronsaft. Låt sjuda i 1-2 minuter och rör i de rostade och mycket finhackade jordnötterna och jordnötssmör och ströbröd. Koka upp igen och smaka av. Späd med mer buljong och/eller kokosmjölk tills nöjd.

Perfekt till kycklingspett eller röda linsbiffar!