Kålpudding på dovhjort

Funkar lika bra med vildsvinsfärs

Ingredienser

  • 1 kg färs
  • 1.5 dl risgryn
  • 7dl mjölk
  • 2.5 kg vitkål
  • 3 ägg
  • Ca 1dl sirap
  • Kalvfond
  • 1 stor gul lök
  • Ca 50-100 g Smör
  • Ca 1/2 dl soya
  • Kryddpeppar, lite
  • Salt & peppar
  • Ca 2 dl grädde, till färs och ev. sås

Gör så här

Börja med att koka gröten: Ris och 3 dl vatten kokar du i 10 min. Tillsätt sen 7dl mjölk och sjud på svag värme ca 40 min. Tillsätt ev. extra vatten för att minska risken att bränna gröten. Salta.

En stor wokpanna passar perfekt att steka kålen i. Hacka kålen och stek i ca 3 omgångar i rikligt med smör, en rejäl sprits sirap och några skvättar soya och lite salt. I början kan det vara bra att tillsätta lite vatten eller öl så kålen blir ångkokt och mjuk. Sen får den gärna få lite färg i pannan.

Ugn på 200 grader.

Blanda köttfärs, salt, peppar, ägg, kalvfond, hackad gul lök, 1dl grädde, lite kryddpeppar, den färdigkokta gröten (något svalnad) och nästan all kål. Spara så du får ett rejält lager kål på toppen i formen.

Smöra en stor form och häll över färsblandningen. Toppa med resterande kål.

In i ugnen ca 40 minuter. Den måste få fin gyllene färg.

Gör sås om du vill och koka potatis under tiden.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *