Kålpudding veggi!

Jag älskar kålpudding, men försöker hålla nere köttkonsumtionen för att göra som Greta säger; man gör vad man kan när det råder nödläge.

För att vara nöd är den sjukt god, över förväntan!

 

Ingredienser

  • 350 g formbar veggifärs (kanske funkar med vanlig veggofärs också)
  • 800-1000 g vitkål
  • 1 ägg
  • lite sirap
  • 2 gula lökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • salt & svartpeppar
  • 15-25 korn grönpeppar
  • 15-25 korn rödpeppar (rosè)
  • 1/2 tsk kryddpeppar
  • 1 dl grötris eller avorioris
  • 1 dl grädde 40% samt vatten. Ev mer till gräddsås.
  • Kalvfond ca 4 msk + lite till gräddsås.
  • Sirap ca 2-4 msk
  • mycket smör att steka kålen i och lite olja
  • 1-2 msk soja

Kokt potatis och lingonsylt och kanske pressgurka

Gör så här

Tina färsen, ev en halvtimme i varmluftsugn på låg temp. Hacka gul lök. Ugn 160-175 grader.

Koka grötriset i 1 dl vatten och 1 dl grädde och kalvfond. Efter 10 minuter tillsätter du ca 1 dl vatten och kokar 10 min till, alltså totalt ca 20 min tills riset är genomkokt. Se till så att det inte torkar ut. Det ska ju bli grötigt.

Strimla och stek vitkålen rejält med mycket smör. Den får gärna brännas vid. Tillsätt olja vid behov. Tillsätt sirap,  och salt och svartpeppar, fräs lite till.

Blanda ordentligt nästan allt i en stor bunke: Ägg, veggiefärs, 2/3 av vitkålen, gröten, mortlad rosé/grönpeppar, kryddpeppar, salt och svartpeppar, pressad vitlök, gul lök och soja.

Smöra en ugnsform och häll i blandningen.Toppa med resterande tredjedel vitkål.

Ca 40 minuter i ugn. Gör eventuellt gräddsås. Koka potatis.