Kyckling (alt. tofu eller oumph) korma med kryddigt ris

En mycket smakrik, färgstark och god rätt som med lite ansträngning och fina tillbehör kan placera sig som bjudmat.

Vintips: Terrazas Malbec, Argentina

Ingredienser

  • 900 g kycklingbröstfile eller lår eller veggie-alternativ
  • 3 vitlöksklyftor
  • 3 msk finriven färsk ingefära
  • ca 0,5 dl olja till stekning och till riset
  • 2 gula lökar
  • 1 msk vatten
  • 2 msk Garam Masala-krydda, eller en påse Sankta Maria kryddpåse
  • 4 dl kokosmjölk (creamed)
  • Halv citron
  • 3 dl basmatiris
  • 1 kanelstång
  • 4 kardemummakapslar
  • ca 5 dlvatten
  • salt
  • 0,5-1 dl kokosflingor och mandelflarn/finhackad mandel
  • Färsk koriander som topping (måste!)
  • Ev färsk chili som topping (valfritt)
  • Ev naanbröd som tillbehör, köpe eller eget

Gör så här

Finhacka/pressa vitlöken, riv ingefäran och blanda med olja. Marinera kycklingfiléerna i detta.

Mixa gul-löken och 1 msk vatten. Stek detta i olja i en stor panna eller gryta ca 5 minuter.  Lägg sedan i garam masala, rör om och lägg i kycklingfileerna. Låt allt stekas i ca 3 minuter, gärna om möjligt så kycklingen får lite färg, så höj värmen och tillsätt mer olja!

Rör ner kokosmjölken och låt puttra  20 minuter (eller tills kycklingen är färdig) under lock, rör om då och då.

Skölj riset. Fräs, i en kastrull, kanelstång, kardemumma i olja nån minut och tillsätt riset som får stekas med 1-2 minuter. Tillsätt salt och vatten enligt förpackningen och koka tills riset är färdigt.

Rosta kokos och mandel. t ex i en torr stekpanna. Grovhacka koriander, och ev finhacka chilin.

Smaka av kycklinggrytan med färskpressad citron och salt.

Lägg gärna upp en fin hög ris, häll såsen över rishögen, och kycklingen bredvid. Toppa hela mankemanget med kokos, mandel, koriander och chili.

 

 

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *