Lasagne Bolognese

Detta blir en rejäl omgång, halvera om du inte vill frysa in. Bränn inte mjölken eller le bechamel.

Bechamel

  • 1.5 L mjölk
  • 150 g smör
  • 1-1.5 dl mjöl
  • 2 dl grädde

Börja med bechamelen. Värm mjölken i en kastrull, och smällt smör i en annan kastrull. Blanda i mjölet ordentligt i det smälta smöret. Tillsätt försiktigt hälften av den varma mjölken till smörblandningen och rör frenetiskt. När den är tjock och slät, häll detta lite långsamt tillbaka i mjölken och rör tills slät. Krydda med svart- och vitpeppar och muskot och salt. Tillsätt även grädde. Den ska ha lite sting, gärna från vitpepparn. Sjud upp en gång och låt stå.

Bolognesen

  • ca 900 g nötfärs
  • 200 g champinjoner
  • 200 g sidfläsk
  • 6 stora vitlöksklyftor
  • Ganska mycket torkad timjan
  • 1 dl tomatpuré
  • 1 kg krossade tomater
  • 1 dl Marsalavin (eller inte…)
  • Rötjut (eller inte…)
  • 2 rivna morötter (om du vill)
  • 300 g riven ost; präst, parmesan…
  • Och så ca 15 lasagneplattor, ett paket räcker gott.

Fräs köttfärsen i en rymlig gryta. Fräs sidfläsket med vitlök och champinjoner i en panna samtidigt. Häll allt i grytan, och tillsätt tomatkross, timjan, tomatpuré, Marsala, morötterna. Salta och peppra rejält. Smaka av under de 30-40 minuterna det puttrar till oanade höjder. Sätt ugnen på 200 grader.

Varva nu i en eller flera formar; plattor, bechamel, bolognese, och riven ost. Avsluta med bechamel, bolognese och ost.

I ugnen 30-40 minuter.

SavedPicture-2014726151148.jpg

Servera ingen sallad till, ta en flaska Ripasso istället.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *