Bageri

Levain

Franskt ljust surdegsbröd. Min inspiration och framgång med detta kommer från Rosendals Trädgård (förföriskt youtubeklipp).


Ingredienser

  • En sats uppfräschad/uppstartad surdegsstart på 300 g
  • 800 g vetemjöl special
  • 30 g salt
  • 0.5 liter vatten

Gör så här

Blanda samtliga ingredienser. Vänta 30 min.

Knåda nu till en smidig och extremt spänstig deg. Vila 1.5 h.

Vänd nu degen a la ”lyft katten” under förutsättning att den är spänstig nog. Ta tag i mitten på degen, lyft och lägg ner med ena sidan ner. Upprepa 3-4 gånger.

Lägg ner degen i nån form av oljat tråg (inoljad plastlåda med klicklock är vanligt) och vila svalt 10-12 h.

Ta fram dina jäskorgar (eller 1stor) och handdukar som du mjölar in. Lägg deg i jäskorg, vik eventuellt in kanterna lite nätt och försiktigt mot mitten för ytterligare spänst och struktur. Jäs minst 30 minuter eller ta fram degen ur kylan nån timme innan, så degen vaknar till liv

Grädda sen 250 grader 20 min + 20 minuter 220 grader. Glöm inte lite vatten i ugnen de första 10 minuterna så den får lättare att växa på höjden innan den bygger upp en spröd härlig yta.