Lussekatter

Ingredienser

  • 50g smör
  • 5 dl mjölk
  • 50g jäst
  • 1 tsk salt
  • 1 burk, ca 2 dl kesella
  • 3 ägg, varav 1 till pensling
  • 2 dl ljus sirap
  • 1 dl fibrex
  • 1,5 gram, 3 påsar saffran
  • 18 dl vetemjöl
  • russin eller pärlsocker till garnering

Gör så här

Smält smör i en kastrull. Tillsätt mjölk och värm till 37 grader.
Smula jästen i en bunke. Tillsätt sirap och rör tills jästen löst sig.
Tillsätt salt, Fibrex, kesella, 2 ägg, saffran och degspadet. Rör om och låt smakerna få dra i 5 minuter.

Blanda i mjölet, lite åt gången tills degen blir smidig, men INTE torr! Den börja släppa underlaget lite lättare när du har lagom med mjöl i. Låt jäsa 45 min på dragfri plats under duk.

Arbeta degen rejält på mjölat bord. Dela degen i antingen 2 eller 40 lika stora bitar. Forma till kusar eller brödlimpor. Låt jäsa på plåt med bakplåtspapper under duk, i 45 minuter. Sätt redan nu på ugnen, så blir det varmt i köket, där du låter degen jäsa. 250 grader för bullar och 225 grader för brödet.

Pensla med uppvispat ägg och garnera ev. med russen eller pärlsocker.

Grädda bullar i mitten av ugnen i 6-8 minuter. Ju kortare tid, ju saftigare. Men de får inte bli får ”degiga” heller. Bröden gräddar du i nedre delen av ugnen i 15-20 minuter.

Låt svalna på galler

Bjud mamma!

lussekatt

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *