Bageri Juligt

Lussekatter

Garanterat inte torra som ”köpe”.


Ingredienser

  • 200 g smör
  • 2 påsar (1 g) saffran
  • 5 dl mjölk, 3 %
  • ½ dl vispgrädde
  • 1 pkt (50 g) jäst
  • 2 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 1 krm salt
  • 16–17 dl vetemjöl
  • Pensla med 1 ägg och 1 msk grädde

Gör så här

Gör så här

Smält smör tillsammans med saffran och koka upp.

Tillsätt mjölk och grädde och säkra 37 grader innan du häller det i en bunke.

Lös upp jästen i vätskan och blanda sen i ägg, socker och salt.

Arbeta sen in mjölet tills degen släpper från kanterna. Minst 10 minuter med maskin. Jäs 45-60 minuter.

Knåda degen på mjölat bakbord och dela den i 4 delar som i sin tur delas i 4-6 delar.

Sätt ugnen på 200 grader och forma degbitarna till lussekatter med russin om så önskas. Låt de jäsa på plåt med bakplåtspapper i 45-60 minuter.

Pensla. Grädda 10 minuter.