Lussekatter

Ingredienser

  • 200 g smör
  • 2 påsar saffran (1g)
  • 5 dl mjölk
  • 1/2 dl vispgrädde
  • 50 g jäst
  • 2 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 1 krm salt
  • 16 dl siktat vårvetemjöl
  • 1 dl russin
  • Pensling med sockerlag: 1/2 dl vatten & 1/2 socker

Gör så här

Smält smör tillsammans med saffran och koka upp.

Tillsätt mjölk och grädde och säkra 37 grader innan du häller det i en bunke.

Lös upp jästen i vätskan och blanda sen i ägg, socker och salt.

Arbeta sen in mjölet tills degen släpper från kanterna. Minst 10 minuter med maskin. Jäs 45-60 minuter.

Knåda degen på mjölat bakbord och dela den i 4 delar som i sin tur delas i 4-6 delar.

Sätt ugnen på 200 grader och forma degbitarna till lussekatter med russin om så önskas. Låt de jäsa på plåt med bakplåtspapper i 45-60 minuter.

Värm sockerlagen tills allt socker lösts. Pensla. Grädda 10 minuter.

Post navigation

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *