Dessert

Mammas äppelpaj

Mammas superenkla, rejäla äppelpaj, som alla egentligen vill ha framför alla andra puttinuttiga varianter där ut. Ingen finess, bara raka rör!


Ingredienslista

  • 8-10 äpplen, syrliga, skivade
  • 3-4 dl strösocker+ lite till
  • Skapligt med kanel
  • 300 g smör, rumsvarmt
  • 7,5 dl vetemjöl

Gör så här

Blanda allt till degen/skorpan; smör i klickar, socker, vetemjöl. Låt deg vila i kylen ett tag.

Varva skivad äpple, kanel och socker i en smord form. Tryck ut (inte smula, det är ingen smulpaj!) pajdegen över äppelskivorna. Tryck till lite så den blir kompakt. Det SKA vara tjock med skorpa på äpplena. Klicka lite smör över pajen innan den åker in i ugnen, 200 grader, 30 minuter.

Låt stå ett tag om du kan vänta. Du kan behöva hugga dig igenom skorpan.

Servera som alltid paj med obegränsad mängd vaniljsås. Pulver-Marsán rekommenderas. Kvantitet framför kvalitet!