Marsalabräserad fläskkotlettrad fylld med plommon och chilli

Fläskkotlett behöver inte vara tråkigt! Denna rätt är mycket enklare än vad den låter. Sjukt god sås, passar på en söndag. Se gärna till att ha lite rödvin över, vilket behövs i receptet.

Ingredienser

  • Minst 600 g hel benfri fläskkotlettrad
  • 100 g torkade plommon
  • 1 chili, färsk eller torkad
  • 1 rödlök
  • salt och vitpeppar
  • 2 stora vitlöksklyftor
  • 3 dl köttbuljong
  • 2 dl rött vin
  • 1 dl marsalavin (alt. Madeira)
  • 2 lagerblad
  • 2 msk tomatpuré
  • En klick smör
  • Potatis som tillbehör, Mandel- eller sparrispotatis med skal
  • Körsbärstomater

Gör så här

Börja med fyllningen; Hacka lök, vitlök, chili och plommon och fräs hastigt i olivolja. Salta.

Gör ett hål på längden i köttet med en smal lång kniv, och pressa in fyllningen så gott du kan. Salta och peppra köttbiten, och bryn den runt om i en rymlig gryta.  Häll i grytan: buljong, rödvinet, marsalavinet, lagerblad och tomatpuré. Blanda lite. Bräsera allt under lock på medelgod värme tills köttet är klart, ca 30-40 minuter. Ta gärna hjälp av en köttermometer (då 65-68 grader+ ligga och dra en stund i folie).

Koka potatisen med skal, EJ överkokt! Glasera därefter potatisen i olivolja till fin gyllenbrun färg, flingsalt över mot slutet. Lägg i körsbärstomaterna så de blir glansiga och varma.

Lägg det färdiga  köttet att dra en stund, insvept i aluminiumfolie.

Koka ihop såsen på det underbara sky du fått ihop i grytan. Reducera till lagom smak, och red gärna med majsstärkelse. Smaka av med salt och peppar. Vispa ner en klick smör mot slutet.

Servera!

 

Vintips: Fylliga röda viner, begränsad strävhet och syra. Gärna från södra Italien, Rhonedalen, eller centrala Spanien. Testa Primitivo/Zinfandel eller Grenache.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *