Porterstek

Ingredienser Steken

  • 1,5–2 kg benfritt nötkött
    av fransyska, bog, högrev
  • 1 flaska (50 cl) porter
  • 1 dl outspädd svartvinbärssaft
  • 0,5 dl kinesisk soja
  • 1 dl portvin
  • 10 torkade enbär
  • 2 stora vitlökar
  • 8 svartpepparkorn
  • 1 msk torkad rosmarin
  • 2 lökar, grovhackad
  • 1 rejäl morot, i bitar

Sås

  • 8 dl eller mer av spadet från steken
  • 2 dl grädde, 40%
  • 5-8 msk vetemjöl, testa dig fram beroende på mängd sås

Tillbehör

  • Kokt potatis och Haricots Verts
  • Svart vinbärsgelé

Gör så här

Torka av köttstycket och bryn det snabbt i grytan, som köttet får trängas i.
Det är bra om köttstycket får ligga trångt och kokspadet åtminstone når halvvägs upp på köttet.
Blanda samman alla ingredienser till Steken och häll i grytan med det brynta köttstycket.

Koka först i 30 minuter under lock, och vänd steken. Sen sticker du ned en kötttermometer mitt i köttet. Koka  tills köttets innertemperatur är 72 grader. tar ca 1,5 h. Vänd var 30 minut.
Koka potatis och grönsaker vid lämpligt tillfälle.

Låt gärna köttet ligga kvar i spadet i 15–20 minuter.

Sila av kokspadet och späd ev med vatten, du ska ha minst 8-10 dl kokspad.

Vispa ut mjölet i ungefär hälften av grädden till en slät smet.

Häll spadet, mjölredningen och grädden i en kastrull och koka upp under omrörning och låt puttra några minuter.

Servera köttet i tunna skivor med såsen, kokt potatis samt kokta morötter, haricots verts eller andra favoritgrönsaker.

Porterstek

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *