Potatis- och jordärtskockskaka

Ingredienser

Potatis 500 g
Jordärtskocka 500 g
Parmesan 200 g
Basililka, färsk
Timjan, färsk
Salt
Peppar
Maizena 1-2 msk

Gör så här

Riv potatis, jordärtskocka och parmesan grovt. Pressa ur saften (ska inte användas) ur potatisen och jordärtskockan med händerna, och blanda den urvattnade råvaran väl i bunke eller dylikt tillsammans med parmesan basilika, timjan, salt, peppar och Maizena.
Sätt ugn 185 grader.
Välj form till potatiskakan; ev. avlång brödform eller mindre ugnsfasta formar i lämplig storlek.
Smörj formen rikligt med smör, och ev ströbröd om du vill stjälpa ur kakan efter gräddning.
Fyll formen med potatisblandningen, och pressa blandningen så den blir kompakt. Lägg smörpapper över och sen något som håller den under press under själva gräddningen; förslagsvis en identisk form som ”staplas” ovanpå potatiskakan, med en vikt på.
Grädda 185 grader i 60 minuter. Låt därefter svalna ca 2 timmar (kan fungera med kortare tid).
Stjälp upp eller skär kakan i snygga bitar, och stek den i smör tills den blivit varm och fått fin färg. Servera!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *