Pulled pork eller beef

Pulled Pork

En festlig rätt, enkel att göra, men tar sin tid. Servera på en mängd olika vis!

Ingredienser

  • 1 kg hel bit fläskkarré, med gott om insprängt fett, alt nöt av högrev eller entrecote
  • 1 gul lök
  • 4 vitlöksklyftor
  • 1 dl ketchup
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 msk chipotle-pasta eller motsvarande
  • 3 msk Hickory bbq sauce (grillsås) + extra somtillbehör
  • 0,5 dl vatten
  • 1 msk farinsocker
  • 1 msk mald koriander (fröna)
  • 1 msk mald spiskummin
  • 1 msk paprikapulver, gärna rökig
  • 1 msk whiskey eller liknande, gärna rökig
  • Ev. salt
  • Nymald svartpeppar
  • Serveringstillbehör, läs längst ner eller använd fantasin

Gör så här

Lägg köttet i en tjockbottnad emaljerad gryta med lock. Lergryta funkar också.
Skala lök och vitlök, och skiva lite grovt. Blanda alla övriga ingredienser till en smet och bred nästan all smet på köttet. Släng med gul lök och vitlöken. Låt lite lök ligga ovanpå köttet.
Sätt in i ugn, och värm till 125 grader. Låt karrén stå i minst 4 timmar. Slå eventuellt på lite vatten blandat med smetresterna under resans gång, så den inte torkar ut eller bränner vid.

Mosa och luckra upp allt köttet genom att krafsa och dra med en gaffel. Blanda köttet med såsen i grytan, och nån matsked hickorysås. Smaka eventuellt av med mer whiskey, spiskummin och chilli, eller Tabasco Shipotle. Känn dig fram! Funkar perfekt att stå sig över natten.

Nu har du en rad möjligheter: Min favorit är med stekt hamburgarbröd och rökig grillsås. Eller lägg köttet på smörstekta skivor lantbröd, gärna surdeg. Skiva lök, avokado och tomat, som du servera på din jättelika macka.

Du kan också äta med pitabröd, med sallad, tomat etc. Eller varför inte med tortillas med sallad, bönor och kanske potatissallad med sting. Eller servera till nachos, och salsa! Eller gör en nyttig sallad, som du toppar med karrén.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *