Rödvinssås

Ingredienser

  • Schalottenlök 2-3 st
  • 1 dl vatten
  • 4-5 dl rödvin
  • Kalvfond 4 msk
  • Balsamvinäger 2 msk
  • Tomatpuré ca 4 msk
  • Morot 1 st eller rödbeta
  • 30-50 gram sidfläsk
  • Färsk timjan
  • vitlöksklyftor 2 st
  • Lagerblad 1 st
  • smör 50 gram, ev mindre

Gör så här

Fräs schalottenlök, skivad morot/rödbeta, tomatpuré, vitlöksklyftor och sidfläsk.
Tillsätt vin, vatten, buljong, balsamvinäger, lagerblad och timjan.
Smaka av såsen kontinuerligt från och med nu!
Låt reducera till ungefär 2/3 eller halva mängden. Kör på tills du är nöjd, men låt sjuda minst 30 minuter. Tillsätt ev mer vin eller vatten beroende på smak. Smak ev av med lite vinbärsgelé eller socker, och kanske lite peppar och salt. Smak av lite då och då!
Till sist innan servering så vispar du ner smöret under uppvärmning.

Vilket vin till såsen?
Välj gärna ett smakrikt vin som passar till maten. Enligt min smak så undvik allt för lätta viner, som t.ex. ett Beaujolais.
Om det tar emot att slänga en pava i grytan så är ett budgettips JP Chenet Cabernet-Syrah.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *