Saltimbocca

Tydligen en italiensk klassiker, men som har muterat i oändliga varianter. Jag har försökt lägga mig nära en variant a la Romana. Den innehåller ingen större finess, men det går snabbt och håller du dig till bra ingredienser blir det italienska köket aldrig fel. En god Risotto till rekommenderas varmt!

Ingrediensersaltimbocca

  • 4 skivor kalvinnanlår a 150-200 g 
  • 4 skivor parmaskinka
  • Olivolja
  • Färsk salvia, minst 8 stora blad
  • 1 stor klick smör* plus ca 50 g
  • 2 dl vin, vitt torrt, eller med fördel 1 del Marsalavin* och 1 del vitt vin.
  • 0,5-1 msk kalvfond**Extra extra

Gör så här

Salta lätt och peppra köttet. Banka ut köttet om skivorna är för tjocka, de ska vara ganska tunnasaltimbocca och lika stora som parmaskinkan. Lägg på gott om salvia på köttet, och täck med en skiva parmaskinka.

Hetta upp en klick smör och lite olivolja i en vid gryta eller stekjärn. Stek köttet på ganska hög värme, så de blir gyllene på max 2 minuter per sida. De får gärna vara rosa i mitten om möjligt. Stek först med parmasidan uppåt, vänd sedan på köttet. Ta sedan upp köttet men vänd dem ”rätt” med parmaskinkan uppåt och håll köttet varmt medans du häller vin, fond och tillsätter 50 g smör i grytan/stekjärnet. Koka upp och vispa och lägg sedan ner köttet med parmaskinkan uppåt. På med lock och koka i 2 minuter. Färdigt!

(bilder från recept.nu)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *