Skummig kräftsoppa med dillkräm

Det som tar tid är pillet med kräftorna. Pilla ut gallan som sitter precis bakom ögonen. Servera alternativt med rotselleripuré som du hittar under ”hummersoppa”.

Ingredienser 8 pers

  • 2 kg insjökräftor, kokta
  • 2 msk smör
  • 2 gula lökar
  • 2-4 vitlökar
  • 4-5 dl vitt torrt vin
  • 10 dl vatten
  • 4-8 dl grädde, 40%
  • 2 msk citronsaft
  • salt & vitpeppar
  • Kumminfrön
  • Dillfrön
  • Några pruttar tomatpuré
  • Ev hummer/skaldjursfond eller lite chilipulver

Dillkräm

  • 2 dl creme fraiche
  • 2 msk dill, finskuren
  • salt

Vitlökskrutonger

  • 2 skivor vitt bröd
  • 1 dl olivolja
  • 2 vitlök
  • salt & vitpeppar

Gör så här

Skala kräftor, pilla bort gallan/magen som finnes i huvudet. Lägg åt sidan kräftskal och stjärtarna I kylen.

Hacka lök, pressa vitlök. Fräs i kastrull med smör, några matskedar tomatpuré och tillsätt vin och kräftskal.

Häll på vatten, låt puttra 10 minuter.

Sila bort kräftskal och lök. Smaka av med salt, peppar, kummin och dillfrö och citronjuice, samt ev. köpe-fond/chili. Dill och kummin bör ta plats på palletten. Tillsätt grädde i enlighet med dina smaklökar.

Bland allt till dillkrämen.

Stek tärnade brödskivorna i olja, vitlök och salt.

Servering

Skumma upp soppan med stavmixer innan servering.  Lägg kräftstjärtar i uppvärmd tallrik (på ett litet berg av rotselleripuré ifall du valt detta) och häll över soppa, krutonger och en klick dillkräm och ev dillvippa.

Vintips: Clotilde Davenne, nr 5562, eller Petit Chablis.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *