Spanska vegetariska köttbullar med tomatsås

Tapas i grunden från javligtgott.se. Det knepiga var att få dem att hålla ihop och få fin yta och inte för degiga. Knepet var att göra dem riktigt små, förgrilla i ugn innan stekning i rikliga mängder olja/fett.

Ingredienser

  • 500 g sojafärs från anammas (den nya glutenfria färsen är inte lika bra, så använd inte den!)
  • 1,5 dl ströbröd
  • Ev lite sojamjöl eller kikärtsmjöl för bättre konsistens
  • 1 dl grädde
  • 2 msk potatismjöl
  • 1 gul lök
  • 1 urkärnad röd chili
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 msk kinesisk soja
  • 1 msk kalvfond eller dyl.
  • 1 msk torkad oregano
  • 1 msk paprikapulver
  • 1 msk spiskumminpulver
  • Salt
  • olja till stekning
  • Allt till tomatsåsen
  • Pasta och parmesanost
  1. Koka mustig tomatsås enligt bästa förmåga.
  2. Hacka gullöken, chilin och vitlöken. Stek i olja i en stekpanna tills de blivit mjuka. Blanda i tomatpurén och kryddorna och låt fräsa några sekunde
  3. Tillsätt därefter färsen och stek några minuter i rikligt med olja så den börjar ta färg. Ringla soja och fond över färsen och stek tills att vätskan reducerat bort nästan helt. Salta och peppra.
  4. Under tiden blandar du ihop ströbrödet, potatismjölet och grädden i en skål. Låt dra några sekunder och blanda med handen. Tillsätt ev. kikärtsmjöl/sojamjöl. Det ska påminna om smördeg i konsistensen. Blanda därefter ner den stekta färsen i blandningen. Rör om rejält så att allt blandas och inga klumpar finns kvar. Smaka av med ev. mer salt, peppar, chilipulver eller kryddor. Om smeten är för blöt för att kunna formas till bollar, ha i lite mer ströbröd eller kikärtsmjöl/sojamjöl. Smeten ska kännas lätt att hantera och forma. Sätt ugnen på 200 grader.
  5. Rulla bullar av färsen, ca 2,5 cm i diameter. Förgrädda i ugnen i smörjd form tills de vunnit lite färg och yta. Stek sen i rapsolja i en stekpanna på medelhög värme. Rulla pannan mycket i början så att alla sidor av bullarna får lika mycket värme. Stek ca 10 minuter tills de får en fin mörk färg.
  6. Koka pasta
  7. Lägg försiktigt upp dem på stort fat och ringla salsan över.
  8. Servera med pasta och parmesan

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *