Stracotto av Kalv, långkok

Ingrredienser

  • 1,2 kg kalvbringa eller kalvkind
  • salt och peppar
  • 2 msk mjöl
  • olivolja
  • 2 gula lökar, grovhackade
  • 300 g morötter, i tärningar
  • 200 g stjälkselleri, i tärningar
  • 1 chilli, urkärnad och hackad
  • 4 vitlöksklyftor, finhackade
  • 4 tomater, skållade, skalade, tärnade
  • 4 salviablad
  • 1 msk hackad färsk rosmarin
  • 5 dl+ vitt vin
  • 5 dl kalvbuljong

Till servering

  • 1 knippe bladpersilja, hackad
  • skal från 1 riven citron
  • parmesan, flisad
  • Potatispuré, ca 1 kg+ potatis

 

Gör så här

Värm ugnen till 160 grader. Salta och peppra köttet. Bind köttet med bindgarn, så du får en rund och jämntjock stek. Pudra med mjöl.

Stek i olja på medelhög värme tills steken fått gyllenbrun färg runt om. Lägg steken i en ugnsform.

Sautera grönsakerna och örterna i ca 5minuter, tills de blir mjuka. Sprid grönsakerna över steken. Häll över vinet och buljongen. Täck med smörpapper och baka i ca 5-7 timmar. Späd med mera vin under koktiden.

Lägg köttet på ett stort fat. Placera en tallrik ovanpå och pressa köttet över natten i kylskåp eller källare.

Lägg grönsakerna och fonden i en  kastrull och koka ihop, smaka av med salt och peppar, tills du fått en mjuk och fyllig smak. Ställ kallt tills det är dags att servera. Skär då upp köttet i fina skivor och toppa med såsen. Baka i ugn 10-15 minuter/150 grader tills allt är varmt.

Toppa med hackad persilja, riven citron och flisad parmesan. Servera med potatispuré.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *