Festligt Fisk

Torskrygg Bourguignon


Ingredienser

  • 600 g torskrygg
  • 200 g rökt sidfläsk eller 1 pkt bacon
  • 150 g champinjoner
  • 8 steklökar
  • Smör 50 g+stekningen
  • 1 dl vetemjöl
  • 2-4 dl rött vin+ev. kalvbuljong
  • 2 timjankvistar (+persilja som topping) eller torkad timjan
  • Potatis, smör, mjölkgrädde till moset
  • Salt, peppar, olja, honung.

Gör så här

Koka potatis.

Skär torsk till 4 lika bitar, salta runt om.

Tärna fläsk och bryn. Dela svamp, skala lök och stek detta med fläsk, ganska hårt. Peppra. Tillsätt lite honung mot slutet. Ta bort från värmen.

Vänd torsk i rikligt med mjöl och stek båda sidor i het panna, i rikligt med smör och lite olja, tills fin färg. Häll i vinet, timjan och nån skvätt kalvbuljong och ev salt

Sänk temperaturen och klicka i 50 g smör som blandas ett par minuter. Ta upp fisken och lägg på förvärmda tallrikar. Låt såsen sjuda lite till.

Avsluta moset.

Toppa fisken med bourguignon-röran och såsen.

Servera med moset och klippt timjan eller persilja.