Veggi-färssås

Efter många försök så är detta den bästa veggifärssåsen, som barnen dessutom älskar.

Ingredienser

  • Belugalinser 2.5 dl (okokt)
  • 300 g vegansk färs t.ex. Hälsans Kök eller Anamma.
  • 1 gul lök
  • 5-7 stora vitlöksklyftor
  • 200-300 g kålrot
  • 200 g rotselleri
  • Nån msk kalvbuljong
  • 2-3 brk krossade tomater
  • 1 morot
  • Ett par msk soya
  • Vatten och tomatpuré
  • Salt, svartpeppar eller chilipulver
  • Mycket Timjan, oregano och lite mer försiktigt med rosmarin och torkad basilika.
  • Chiliflakes i eller vid sidan.
  • Spagetti och parmesan

Gör så här

Koka linserna, gärna i buljong, tills lagom al dente.

Det viktiga sen är att tärna rotfrukter till riktigt små kuber , ca 2-3 mm. (inte riva eller finhacka). Då får man bra konsistens och känsla.

Hacka gul lök och fräs i rikligt med olivolja i rymlig gryta tillsammans med kryddorna och soyafärsen. Tillsätt vitlök mot slutet. Tillsätt tomatkross och puré och vatten. Låt småputtra några minuter och stäng av värmen.

Fräs rotfrukter i olja i stekpanna. De ska bli rejält rostade, nästan brända, så en härlig rotfruktschipsdoft sprider sig i köket. Rosta i omgångar och lägg efterhand tillsammans med färsen.

Tillsätt sist fond, soya efter smak.

Koka och smaka av och känn dig fram tills konsistensen är till behag på rotfrukterna.

Glöm inte pastan!

Tillsätt sist Belugalinserna. Och sjud några minuter.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *