Vit lakritsdaim

Vit lakritsdaim

Ingredienser

  • 50 g rumstempererat smör
  • 1,5 dl strösocker
  • 0,5 dl ljus sirap
  • 1 tsk lakritsgranulat eller 2 tsk lakritspulver eller dyliknande
    (finns bl.a. hos borgebykryddgard.jetshop.se)
  • 5 droppar saltlakritsarom
  • 200 g vit choklad
    Du behöver även hushållstermometer och bakplåtspapper

Gör så här

Rör ihop smör, socker, sirap och lakritsgranulat i en tjockbottnad rostfri kastrull. Låt smälta ihop under svag värme och koka sedan upp till 142 grader. Använd termometer eller gör ett så kallat karamellprov.

Häll ut massan på en plåt med bakplåtspapper och innan den stelnat helt, klipper du den i fyrkantiga bitar. Låt därefter stelna helt. Krokantbitarna är nu klara!

Finhacka nu chokladen och temperera den så här:
(för att den ska bli stabil och slutligen stelna med fin glans utan att kladda)
Värm hälften av den finhackade chokladen till 40 grader (45 grader för mjölkchoklad). Rör i resten av den finhackade vita chokladen och rör tills temperaturen sjunkit till 26-27 grader. Värm därefter chokladen till arbetstemperatur, 25-29 grader (30 grader för mjölkchoklad). Temperering klar!

Doppa krokantbitarna i den tempererade chokladen med en gaffel. Stryk av bottnen innan du lägger dem på bakplåtspapper, så de får en jämn och fin undersida. Strö ev på lite finriven lakrits som dekoration och extra smaksättning. Klart!

 Tack Chrisopher för tipset!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *