Vörtbröd

Ingredienser

  • 50 g jäst
  • 50g smör
  • 66 cl vätska totalt. Använd julmust och/eller porter-öl
  • 90 g (en påse) vörtmix
  • Ev 1 dl sirap (tex om mindre julmust används, så får du bra sötma ändå.)
  • 1 dl fibrex (ger saftigare bröd, håller bättre)
  • Totalt ca 10 g: Ingefära, pomerans, nejlika, kanel (variera som du vill)
  • ca 1 dl russin (valfritt)
  • 10 dl rågsikt
  • 8-10 dl vetemjöl
  • 1 dl  kaffe och 1dl strösocker (till pensling)

Gör så här

Smula jäst i en bunke. Smält smör i kastrul och tillsätt julmust/porteröl och värm till fingervarmt, 37 grader. Häll lite av degvätskan över jästen och rör tills jästen lösts upp. (Tillsätt ev.sirap, rumstempererad).

Tillsätt resten av degvätskan, vörtmixen, kryddorna, ev russin om så önskas, salt och Fibrex. Rör om och låt smakerna dra sig 5 minuter.

Tillsätt rågsikt och nästan all vetemjöl. Arbeta degen smidig. När den inte klibbar för mycket ska inte mer mjöl tillsättas.

Låt nu jäsa i minst 40 minuter, under duk.

Knåda rejält på mjölat bord, och forma till 4 lika stora limpor eller bullar.
lägg dem på plåt med bakplåtspapper.
Nagga dem rejält. Kanske har det ingen effekt, men det är åtminstone en tradition som jag inte vågat ifrågasätta:)
Jäs i 30 minuter övertäckta och sätt ugn på 200 grader.

Blanda kaffe och socker till en lag, och låt svalna.
Pensla bröden med kaffeblandningen innan du nu gräddar i ugnens nedre del i ca 35 minuter.
Klart.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *