(egentligen mer kaka än paj)
Tack Björn för att du som liten dokumenterade detta recept så gott du kunde.
Ingredienslista
- 100 g smör
- 2,5 dl strösocker
- 4 ägg
- 2 dl vetemjöl
- 1 msk citronsaft
- 5 dl färska blåbär från moster Neas stuga (funkar även från Lilla Krokek)
- 2 dl vispgrädde
- 1 tsk vaniljsocker
- servera med lättvispad grädde enligt traditionen, men funkar som alltid med obegränsad mängd vaniljsås.
Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader.
Smält 100 g smör. Rör ihop smöret med 1,5 dl strösocker – rör det poröst. Tillsätt 2 ägg, 2 dl vetemjöl och 1 msk citronsaft – blanda väl.
Bred ut det jämnt i en smord, ungsfast form, upp mot kanterna om du kan…
Häll 5 dl färska blåbär i formen över smeten. Strö över 1 dl strösocker. Vispa 2 dl vispgrädde till skum (grädde). Blanda 2 ägg och 1 tsk vaniljsocker, och blanda ut detta med grädden. Häll gräddblandningen över bären.
Grädda i ca 35 minuter.
Servera ljummen med lättvispad grädde (eller en jävla massa vaniljsås).
DÖ AV LYCKA.