Bageri Dessert

Blåbärspajen från barndomen

(egentligen mer kaka än paj)

Tack Björn för att du som liten dokumenterade detta recept så gott du kunde.


Ingredienslista

  • 100 g smör
  • 2,5 dl strösocker
  • 4 ägg
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 msk citronsaft
  • 5 dl färska blåbär från moster Neas stuga (funkar även från Lilla Krokek)
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 tsk vaniljsocker
  • servera med lättvispad grädde enligt traditionen, men funkar som alltid med obegränsad mängd vaniljsås.

Gör så här

Sätt ugnen på 175 grader.

Smält 100 g smör. Rör ihop smöret med 1,5 dl strösocker – rör det poröst. Tillsätt 2 ägg, 2 dl vetemjöl och 1 msk citronsaft – blanda väl.

Bred ut det jämnt i en smord, ungsfast form, upp mot kanterna om du kan…

Häll 5 dl färska blåbär i formen över smeten. Strö över 1 dl strösocker. Vispa 2 dl vispgrädde till skum (grädde). Blanda 2 ägg och 1 tsk vaniljsocker, och blanda ut detta med grädden. Häll gräddblandningen över bären.

Grädda i ca 35 minuter.

Servera ljummen med lättvispad grädde (eller en jävla massa vaniljsås).

DÖ AV LYCKA.