Denna variant kan du enkelt göra med färdig färsk gnocchi.
Ingredienser till ett rejält lass
- 1 butternutpumpa, ca 1kg filé
- 2 tsk salt
- 4 äggulor
- 10-12 dl vetemjöl +2-3 dl till utbakning
- 2 dl riven Parmigiano
- Flingsalt och nymald svartpeppar
- Rosmarin
- 2 dl rostade valnötter
- 1 pkt gorgonzola
Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader.
Dela och kärna ur pumpan. Skär bort skalet och dela köttet i bitar.
Lägg pumpan i en smord form och strö över 2 tsk salt.
Tillaga mitt i ugnen 35–40 minuter, så pumpan får lite färg. Rör om ett par gånger. Låt pumpan svalna något. Lägg pumpan i en bunke och mosa pumpaköttet med en gaffel.
Rör ner äggulor, mjöl och parmesan och blanda med lätt hand ihop det till en deg. Degen ska gå att knåda lite, inte vara för lös, men inte heller lika fast som en bröddeg.
Tippa upp degen på ett mjölat bakbord. Dela degen i mindre delar och rulla till cirka 2 centimeter tjocka korvar.
Dela ”korvarna” i munsbitar som du formar till snäckor med ditt räfflade gnocchi-järn… Av trä. Låt eventuellt torka 30 minuter.
Se till att de, munsbitarna, är tillräckligt mjölade så de inte klibbar ihop totalt. Koka dem i rikligt med vatten tills de flyter upp till ytan och ytterligare en halv minut.
Stek dem direkt efteråt, om du låter vattnet rinna av. Alternativt dagen efter. Stek dem i rikligt med olivolja, ev lite smör och lite rosmarin. De måste få lite gyllenbrun yta.
Salta (grovt salt) och peppra något, och servera med rostade valnötter och gorgonzola och vitt vin.