En mycket smakrik, färgstark och god rätt som med lite ansträngning och fina tillbehör kan placera sig som bjudmat.
Vintips: Terrazas Malbec, Argentina
Ingredienser
1 panna kycklingbröstfilé eller lår
3 vitlöksklyftor
3 msk finriven färsk ingefära
ca 0,5 dl olja till stekning och till riset
2 gula lökar
1 msk vatten
2 msk Garam Masala-krydda, eller en påse Sankta Maria kryddpåse
4 dl kokosmjölk/grädde
Halv citron
3 dl basmatiris
1 kanelstång
4 kardemummakapslar
ca 5 dlvatten
salt
0,5-1 dl kokosflingor och mandelflarn/finhackad mandel
Färsk koriander som topping!
Ev färsk chili som topping
Ev naanbröd som tillbehör
Gör så här
Finhacka/pressa vitlöken, riv ingefäran och blanda med olja. Marinera kycklingfiléerna i detta.
Mixa gul-löken och 1 msk vatten. Stek detta i olja i en stor panna eller gryta ca 5 minuter.
Lägg sedan i garam masala, rör om och lägg i kycklingfiléerna. Låt allt stekas i ca 3 minuter, gärna om möjligt så kycklingen får lite färg, så höj värmen och tillsätt mer olja!
Rör ner kokosmjölken och låt puttra 20 minuter (eller tills kycklingen är färdig) under lock, rör om då och då.
Skölj riset. Fräs, i en kastrull, kanelstång, kardemumma i olja nån minut och tillsätt riset som får stekas med 1-2 minuter. Tillsätt salt och vatten enligt förpackningen och koka tills riset är färdigt.
Rosta kokos och mandel. t ex i en torr stekpanna. Grovhacka koriander, och ev finhacka chilin.
Smaka av kycklinggrytan med färskpressad citron och salt.
Lägg gärna upp en fin hög ris, häll såsen över rishögen och kycklingen bredvid. Toppa hela mankemanget med kokos, mandel, koriander och chili.