Vegetariskt

Svartböneburgare med karamelliserad lök

En av de bästa veggiburgarna jag testat. Recept och bild från nån bok via Coop.


Ingredienser

  • Ostskivor
  • Bröd
  • Gemsallad

Burgaren

  • 1 dl finhackad gul lök
  • Rapsolja
  • 3 msk BBQ-sås
  • 1 tsk chilipulver
  • 1 tsk rökt paprikapulver
  • 2 förp. kokta svarta bönor a 380 g, avsköljda
  • 1 dl valnötter, hackade
  • 1 dl kokt svart ris (jag körde med vanligt klibbigt ris)
  • 1 dl ströbröd
  • 1/2 dl hackad koriander
  • 1 tsk salt
  • Olja till stekning

Karamelliserad lök

  • 2 stora gula lökar, strimlade
  • 2 msk smör
  • 1 msk rödvinsvinäger

Gör så här ”Burgaren”

Bryn löken rejält och tillsätt BBQ-såsen, chilipulver och paprikapulver. Rör om och ta bort från värmen.

Skölj bönorna och mosa till en röra. Tillsätt lökröran och övriga ingredienser till burgaren. Blanda rejält, forma till biffar och ställ i kylen 1 timme om du har tid.

Gör så här ”karamelliserad lök”

Stek löken 30 minuter, rör om då och då. Tillsätt vinägern efter halva tiden.

Fortsättning

Sätt ugnen på 180 grader. Stek burgarna krispiga i stekjärn i nån olja du gillar. Lägg dem sen i en ugnsform och låt en tjock ostskiva på varje burgare smälta samman i ugnen 5-10 minuter.

Servera allt med extra BBQ-sås.