Ingredienslista
- 1 kg frysta gröna ärtor
- 1 stor eller 2 mindre gula lökar
- 2 stora vitlöksklyftor
- Olivolja
- 10-12 dl grönsaksbuljong
- ca 2-3 dl vispgrädde (40%)
- 1-2 dl torrt vitt vin, gärna mousserande
- Salt och peppar
Tillbehör
- Tryffelolja
- 3 dl Creme Fraiche
- 1 tub riven pepparot, ca 90 g
- 8 skivor lufttorkad skinka
- Ärtskott
Gör så här
Hacka gul lök, och pressa vitlök. Fräs all lök i en gryta med olivolja. Tillsätt de frysta ärtorna. Koka buljong i kastrull vid sidan om ärtorna. På så sätt kan du lätt tillsätta den mängd buljong du önskar, och smaka av efter hand. När buljongen är färdig så häller du den mesta buljongen över ärtorna i grytan. Låt sjuda i ca 5-10 minuter. Mixa sen ordentligt med stavmixer direkt i grytan. Salta och peppra. Smaka av med vin, eventuellt mer buljong och grädde.
Blanda creme fraiche och 1 tub riven pepparrot, eventuellt mindre. Salta lite. Låt stå rumsvarmt.
Klipp skinkan i mindre munsbitar. Grilla skinkan på bakplåtspapper i ugn 200 grader i några minuter eller tills de blivit lite knapriga eller fått fin färg.
Servera i väl uppvärma tallrikar, eventuellt med några droppar tryffelolja i botten och rör om. Lägg en klick pepparotskräm i mitten, och några bitar skinka. Garnera med några ärtskott.