Bageri Italienskt

Apelsin-Cantuccini

Tack Olle och Linnéa! Försvinnande goda!


Ingredienser 80 skorpor

  • 2 ägg
  • 2 dl socker
  • 2,5 dl sötmandel
  • 50 g smör (rumsvarmt)
  • 0,5 tsk salt
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 apelsin
  • Ca 5,5 dl vetemjöl beroende på apelsinstorlek+ utbakning
  • 1 tsk bakpulver
  • bakplåtspapper

Gör så här

Ugn 200 grader och ta fram smör ur kylen.

Mal hälften av mandel och hacka resten grovt.

Skala bort cesten från apelsinen och strimla fint. Pressa saften ur apelsinen i en bunke.

Blanda mandel, ägg, socker, salt, smör i bitar, vaniljsocker, apelsinskal och apelsinsaft.

Blanda bakpulver i mjölet och blanda ihop allt till en deg.

Dela degen i 5 bitar som du rullar till 5 längder, 2-3 cm tjocka. Plattat till dem något.

Lägg på bakplåt med bakplåtspapper och grädda ca 20 minuter.

Ta ut plåten och låt svalna lite. Skär längderna på tvären till centimeterstora bitar. Sprid dem jämnt på plåten och rosta 30 minuter, på sänkt värme, 150 grader.

Stäng av ugnsvärmen och låt skorporna torka på eftervärme i minst 20 minuter med ugnsluckan på glänt. Eftertorka gärna över natten tills de blir riktigt knapriga.