Känns proffsiga, fluffiga med socker och glans på toppen.
!
Ingredienser degen
- 1 msk kardemummakärnor
- 2 dl mjölk
- 1 dl grädde
- 50 g färsk jäst
- 1.5 dl strösocker
- 1 tsk salt
- 100 g rumsvarmt smör
- 1 ägg
- 11-12 dl vetemjöl special
Ingredienser fyllning och topping
- 200 g mjukt rumsvarmt smör eller margarin
- 1 dl råsocker/muscovado
- 2 msk malen kanel
- 1 krm vaniljpulver
- 1 ägg till pensling
- 0.5 dl sirap plus 1 msk vatten
- Strösocker och mortlad kardemumma till garnering efter gräddning
Gör så här (deg)
Mortla kardemumman. Smula jäst i stor bunke.
Smält smör och tillsätt kardemumma, mjölk, grädde och låt dra ett par minuter och värm till 37 grader. Häll sen ner i bunken och lös upp jästen. Tillsätt strösocker, salt och ägg. Rör om!
Tillsätt vetemjöl lite i taget. Kör med till exempel degkrokar 15 minuter tills degen släpper fint från bunken. Jäs i en timme under bakduk. Sätt ugnen på 200 grader.
Fortsättning
Blanda ihop råsocker, kanel och vaniljpulver i en skål.
Tryck ut degen för hand med omsorg tills den är mellan 1 och 2 cm tjock, kvadratisk. Bred på smöret över hela ytan och strö över sockerblandningen. Vik degen en gång.
Skär ifrån vecket ca 2 cm breda remsor. Skär i sin tur de till 2 ben som du tvinar enligt valfri metod till ett degnystan som du lägger på plåt med bakplåtspatter. Jäs under duk i 45 minuter, nära den varma ugnen.
Pensla bullar med uppvispat ägg och grädda 10-12 minuter. Pensla med sirap-vattenblandingen och strö över strösocker blandat med lite kardemumma.
Hej, det här är en kommentar.
För att komma igång med granskning, redigering och borttagning av kommentarer, gå till vyn ”Kommentarer” i adminpanelen.
Kommentarsförfattares profilbilder kommer från Gravatar.