Garanterat inte torra som ”köpe”.
Ingredienser
- 200 g smör
- 2 påsar (1 g) saffran
- 5 dl mjölk, 3 %
- ½ dl vispgrädde
- 1 pkt (50 g) jäst
- 2 ägg
- 2 dl strösocker
- 1 krm salt
- 16–17 dl vetemjöl
- Pensla med 1 ägg och 1 msk grädde
Gör så här
Gör så här
Smält smör tillsammans med saffran och koka upp.
Tillsätt mjölk och grädde och säkra 37 grader innan du häller det i en bunke.
Lös upp jästen i vätskan och blanda sen i ägg, socker och salt.
Arbeta sen in mjölet tills degen släpper från kanterna. Minst 10 minuter med maskin. Jäs 45-60 minuter.
Knåda degen på mjölat bakbord och dela den i 4 delar som i sin tur delas i 4-6 delar.
Sätt ugnen på 200 grader och forma degbitarna till lussekatter med russin om så önskas. Låt de jäsa på plåt med bakplåtspapper i 45-60 minuter.
Pensla. Grädda 10 minuter.