Krabbelurer, en blandning av plättar och munkar. Bör tillagas över öppen eld i gjutjärn. Förbered smeten hemma och ta med fett, socker, kanel sylt och grädde (tips sprutgrädde och squeez-sylt).
Ingredienser
- 2 ägg
- 1,5 dl strösocker +rullning
- 1,5 dl mjölk
- 5 dl vetemjöl
- 3 tsk bakpulver
- 3 tsk vaniljpulver
- olja att steka/fritera i
- Sylt och grädde vid servering
- eventuellt kanel att rulla dem i
- Definitivt strösocker att rulla dem i
Gör så här
- Vispa med elvisp socker och ägg pösigt. Tillsätt mjölk och sen mjöl, bakpulver och vaniljpulver. Smeten ska vara rejält tjock, nästan degig.
- Värm rikligt med olja i gjutjärnspanna eller stekhäll och klicka ner små pluppar av smet. Forma gärna som munkringar.
- Grädda max 3-4 minuter per sida eller kortare tid om du vill ha en krämig mitt.
- Rulla runt dem i en omgång fett innan du lyfter över dem i sockerskålen. Rulla och servera med sylt/grädde.