En favorit! Funkar med veggofärs OCH lite bacon…
Frikadeller
- 500 g fläskfärs eller formbar veggifärs
- 100-120 gram bacon (eller facon)
- 1 ägg
- 1 dl parmesanost
- 1-2 msk kapris
- 0,5 dl bladpersilja
- 2 klyftor finriven vitlök
- 1 citron (endast skalet)
- salt och peppar (svart- eller grönpeppar)
Tomatsås
- 2 burkar tomat på burk (gärna små tomater, eller blandade sorter)
- 1 schalottenlök
- 4-5 klyftor vitlök
- 1 dl vitt vin
- 0,5-1 dl vispgrädde, eller ännu mer!
- salt, peppar, råsocker (här passar grönpeppar bra!)
- 2 pruttar tomatpurè
- Glöm inte tagliatelle och extra parmigiana reggiano!
Gör så här
Tomatsås
Fräs hackad schalottenlök och pressad vitlök i din favoritgryta. Häll över vin, tomater och grädden. Dela tomaterna i grytan tills du blir nöjd. Några hela körsbärstomater är bara trevligt. Krydda med salt, peppar och några teskedar råsocker och tomatpuré. Egentligen ska riktig italiensk tomatsås koka i minst 2 timmar, men du ska framför allt vara nöjd med smaken.
Frikadeller
Hacka bladpersilja och kapris fint. Riv eller pressa vitlöken, och riv skalet av citronen (undvik få med det vita, det blir beskt). Riv parmesan fint. Stek bacon frasigt och hacka.
Blanda ägg, kapris, bladpersilja, vitlök, citronskal, parmesan och bacon. Krydda färsen med salt och peppar och blanda väl med röran du nyss gjort. Forma till valnötsstora köttbullar. Detta kan du göra dagen innan om du vill, men ta fram köttbullarna ur kylen en stund innan de ska ner i grytan.
Ta fram köttbullarna (rumstempererade), och koka dem i 30 minuter i tomatsåsen.
Servera med nykokt pasta och riven parmesan!