Jag hade en period då jag åt för mycket kött…
Ingredienser steken
- 1,5–2 kg benfritt nötkött av fransyska, bog, högrev (eller Tofu…not)
- 1 flaska (50 cl) porter
- 1 dl outspädd svartvinbärssaft
- 0,5 dl kinesisk soja
- 1 dl portvin
- 10 torkade enbär
- 2 stora vitlökar
- 8 svartpepparkorn
- 1 msk torkad rosmarin
- 2 lökar, grovhackad
- 1 rejäl morot, i bitar
Sås
- 8 dl eller mer av spadet från steken
- 2 dl grädde, 40%
- 5-8 msk vetemjöl, testa dig fram beroende på mängd sås
Tillbehör
- Kokt potatis och Haricots Verts
- Svart vinbärsgelé
Gör så här
Torka av köttstycket och bryn det snabbt i grytan, som köttet får trängas i. Det är bra om köttstycket får ligga trångt och kokspadet åtminstone når halvvägs upp på köttet. Blanda samman alla ingredienser till Steken och häll i grytan med det brynta köttstycket.
Koka först i 30 minuter under lock, och vänd steken. Sen sticker du ned en kötttermometer mitt i köttet. Koka tills köttets innertemperatur är 72 grader. tar ca 1,5 h. Vänd var 30 minut.
Låt gärna köttet ligga kvar i spadet i 15–20 minuter.
Koka potatis och grönsaker vid lämpligt tillfälle.
Sila av kokspadet och späd ev med vatten, du ska ha minst 8-10 dl kokspad.
Vispa ut mjölet i ungefär hälften av grädden till en slät smet.
Häll spadet, mjölredningen och grädden i en kastrull och koka upp under omrörning och låt puttra några minuter.
Servera köttet i tunna skivor med såsen, kokt potatis samt kokta morötter, haricots verts eller andra favoritgrönsaker.